press

Zes Belgische kunstenaars stellen hun Art Bollarts voor de Expo 2010 voor
Christine Conix: “Art Bollart staat voor stedelijke gastvrijheid en vooruitgang”

Antwerpen, 28 april 2010 – Zes gerenommeerde Belgische kunstenaars gaven elk hun eigen creatieve invulling aan de stilistische schoonheid van de Antwerpse meerpaal. Eerder al werden de Art Bollarts van topdesigner Nedda, avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman, keramist Piet Stockmans en bestsellerauteur Marc Pairon voorgesteld. Nu wordt dat rijtje afgesloten met de ontwerpen van architecte Christine Conix en beeldhouwer-designer Patrick Villas. De zes Art Bollarts werden geselecteerd voor het Belgisch EU paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Shanghai, dat eveneens werd ontworpen door de architecte.

Stedelijke clusters
Voor Christine Conix zijn de Antwerpse meerpalen een vertrouwd beeld. Vanuit haar kantoor aan de Cockerillkaai heeft de architecte immers zicht op de Scheldekaaien. Analoog aan haar ontwerp voor het paviljoen, geeft ze ook haar Art Bollart de dimensie van stedelijke clusters, een verzameling van samenwerkende inrichtingen, bijeen liggende gebouwen en straten, die het lichaam uitmaken van de zielsverwantschap van de stedelingen. Haar Art Bollart verwijst onder andere naar de grote diversiteit en densiteit van steden en vormt een open verwelkoming voor alle culturen en nationaliteiten, eigen aan de gastvrijheid van ons land. Het onderzoekcentrum Sirris stond in voor het technische hoogstandje om het ontwerp van Conix te verwezenlijken. Er kwam zelfs specifieke software aan te pas om met een robotarm het vijf-assige freeswerk te kunnen uitvoeren.

“De meetkundige patronen op mijn versie van de Art Bollart bestaan uit 5 verschillende modules en 1 speciale module, die een symbolische connectie maakt tussen België/Brussel en China/Shanghai. Bovendien staan de meetkundige patronen symbool voor de ramen van waaruit het licht van het gemoed van de Antwerpse stedelingen tevoorschijn komt”, aldus Christine Conix. De architecte, die ook instond voor het ontwerp van het Belgisch EU paviljoen zelf, voegt eraan toe: “Ik ben enorm verheugd dat ik samen met kunstenaars van verschillende disciplines heb kunnen meewerken aan dit kunstproject dat geselecteerd werd voor de Expo in Shanghai. De zes Art Bollarts worden als zit- en rustobject opgesteld aan de ingang van het Belgisch EU paviljoen, waar zowat 5000 mensen per uur zullen voorbijkomen.”

Meerpaalgraffiti
De zesde Art Bollart voor de Expo in Shanghai is van de hand van de Antwerpse beeldhouwer-designer Patrick Villas. Hij was het die zowat vier jaar geleden de Antwerpse meerpaal ‘herontdekte’: “Ik stelde vast dat op heel wat van de bolders, zoals de meerpalen in de volksmond genoemd worden, door de eeuwen heen diverse boodschappen, graffiti van genoegens en ergernissen, van Antwerpenaren en bezoekers van de Scheldestad werden aangebracht. Met mijn versie van de Art Bollart nodig ik de toeschouwer uit eveneens zijn of haar boodschap toe te voegen. Ik heb alvast de eerste naamtekening en afbeelding geplaatst.”

Patrick Villas: “De Bollart is een functioneel zitobject dat met zijn stilistische schoonheid eer betuigt aan de Antwerpse meerpaal, het havenicoon bij uitstek voor het sociale, toeristische en economische welkom. De Bollart staat immers niet voor bekrompenheid, maar voor vooruitgang, wars van taboes: het onderlinge respect, de vrijheid van meningsuiting, het kleurrijke van het multiculturele.”

 

6 kunstenaars, 6 Art Bollarts
De benaming Bollart – ‘bollard’ in het Frans en Engels – verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp van de Antwerpse meerpaal. Christine Conix en Patrick Villas sluiten het rijtje van de zes kunstenaars, die een kunstversie van de Bollart ontwierpen. De voorbije weken werden reeds de Art Bollarts van topdesigner Nedda, Dr. Hugo Heyrman, bestsellerauteur Marc Pairon en Piet Stockmans voorgesteld. Nedda bracht op haar Bollart een zwarte warmtegevoelige coating aan, waardoor de meerpaal er na aanraking steeds anders uitziet. Avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman speelde in zijn ontwerp met de idee van moleculaire interactie. Pairon pakte uit met zijn ‘Languagebollart’*, terwijl keramist Piet Stockmans een opvallende blauwe Art Bollart voorstelde.

De zes Art Bollarts maken deel uit van de inrichting van het Belgisch EU paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai, die op 1 mei de deuren opent. In totaal worden van mei tot eind oktober ruim 70 miljoen bezoekers verwacht. Na de Expo wordt de Art Bollart-installatie opgenomen in de permanente collectie van het in China nog op te richten Museum van België en de Europese Unie.

Goed doel
De kunstenaars staan een groot deel van de winst die voortvloeit uit de verkoop van de Art Bollarts af aan o.a. het inloopcentrum ‘De Vaart’. De klemtoon van dit dagcentrum voor thuislozen ligt op hulpverlening in combinatie met het aanbieden van diensten zoals het gebruik van lockers, doucheruimtes en een wasmachine. Dit praktisch dienstenaanbod is voor veel volwassen thuisloze mannen en vrouwen een aanleiding tot het stellen van een vraag om hulp. De Vaart wordt uitgebaat door CAW Metropool in opdracht van het OCMW van Antwerpen en is een project dat kadert binnen het stedenfonds.

Men hoeft niet naar China te reizen om de Bollarts te bewonderen...
Naar aanleiding van de opening van de Expo 2010 worden de Art Bollarts van vrijdag 7 tot en met woensdag 26 mei 2010 tentoongesteld in designcentrum De Winkelhaak te Antwerpen. De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats op donderdag 6 mei om 21 uur in aanwezigheid van de ontwerpers en de heer Philip Heylen, schepen van Cultuur van de stad Antwerpen.
Adres: Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen.
Periode: van vrijdag 7 tot en met woensdag 26 mei 2010.
Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 10 tot 18u; zaterdag van 14 tot 18u.

Christine Conix (°1955, Lier) behaalde in 1978 een Master in de Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen. Kort daarna richtte ze haar eigen architectenbureau op. Momenteel wordt Conix Architects, gevestigd in Antwerpen en Brussel, geleid door Christine Conix en Sylvie Bruyninckx, die in 2005 toetrad als partner. Het 40-koppig team werkt aan heel uiteenlopende projecten: de renovatie van het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne (2007-2015), het residentieel project Ocean's Four in Gdansk Polen (2008-2011), het masterplan voor de industriële site en nieuwe kantoorgebouw voor Umicore in Hoboken (2005-2009) en de renovatie van het Atomium in Brussel (2004-2007) In 2009 werd Conix Architects door de Belgische overheid gevraagd om het Belgisch EU paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Shanghai 2010 te ontwerpen.

Patrick Villas (°1961) is een Belgisch kunstenaar-designer-componist, met talrijke internationale tentoonstellingen, openbare opdrachten en opnames in gerenommeerde collecties op zijn erelijst. In 1991 richtte hij de vzw Art-Prom op die culturele manifestaties organiseerde zoals 'Open Atelier' op Antwerpen Zuid. Dit initiatief werd geofficialiseerd door burgemeester Leona Detiège in 1995. Vanuit het 'Open Atelier'-principe ontwikkelde zich het kunstevenement 'Salon d'Artistes', dat meer dan 40.000 bezoekers lokte en waaraan 200 kunstenaars meewerkten. Aan het salon van 1994 was een colloquium verbonden met als sprekers als Hans Ulrich Obrist. Hij organiseerde ook het ‘Digital @rt Labyrinth’, een kennismaking met de toen nog veelal onbekende multimedia-mogelijkheden, i.s.m. Dr. Hugo Heyrman en Silicon Graphics. Als designer ontwierp Villas o.a. de Bollart, het design trouvé van de Antwerpse meerpaal, alsook verschillende lamp-elementen en andere meubelen.
*grafisch ontwerp van de Languagebollart: Joelle Palmaerts – Ad altera


“Wie ‘A’ zegt, moet Bollart zeggen”

Antwerpen, 14 april 2010 • De Bollart is het eerbetoon dat de Antwerpse beeldhouwer-designer Patrick Villas bracht aan de stilistische schoonheid van de Antwerpse meerpaal. Dit zitobject, dat uitnodigt tot een moment van bezinning, kreeg een eigen invulling door keramist Piet Stockmans en bestsellerauteur Marc Pairon. Hun Bollarts werden, net zoals die van Nedda en avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman, geselecteerd voor het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai. Eind april worden de twee overige Art Bollarts voor de wereldtentoonstelling voorgesteld.

Ruim vier jaar geleden ‘herontdekte’ kunstenaar Patrick Villas de Antwerpse meerpaal. De benaming Bollart – ‘bollard’ in het Frans en Engels – verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp.

“Aan negatieve tendensen binnen een samenleving wordt in de media veel aandacht besteed. Aan het positieve veel minder. Samen met een aantal collega-kunstenaars willen wij met de heruitgave van de Bollart en de speciale edities het oorspronkelijke symbool van gastvrijheid van de Scheldestad onderstrepen. Havens zijn namelijk de poorten van de samenleving en meerpalen het symbool van de gastvrijheid. Het is het zinnebeeld van het verankeren, het komen en gaan – binnen welvoeglijke normen – over alle grenzen heen”, aldus de initiatiefnemers. “De Bollart belichaamt tevens het statement dat wie deelgenoot wordt van een samenleving, zelfs al is dat maar tijdelijk, het zielenleven van die maatschappij in het hart dient te dragen. Een stad bestaat trouwens niet louter uit stenen en beton. Wie daarom A zegt, moet ook Bollart zeggen.”

Vanuit die optiek gaven zes gerenommeerde Belgische kunstenaars elk hun eigen plastische visie aan de Antwerpse meerpaal. Eerder werden reeds de Art Bollarts van de Antwerpse designer Nedda en avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman voorgesteld. Eind april worden de twee overige voor het Belgisch-Europees paviljoen van de wereldtentoonstelling van Shanghai geselecteerde Art Bollarts bekendgemaakt.

Talenversie van de Antwerpse meerpaal
Bestsellerdichter Marc Pairon bracht op zijn Languagebollart citaten aan van Einstein, Erasmus, Hitchcock, Michelangelo, Picasso, Oscar Wilde en zichzelf, en plaatste ze in een andere context. Hij voegde er visueel aantrekkelijke vertalingen (in het Hebreeuws, Chinees, Japans en Arabisch) aan toe, die zowel naar het multiculturele karakter van Antwerpen verwijzen als naar het ‘met genoegen ontvangen’ van bezoekers. Het tot stand gekomen meertouw van taal slingert hij rond de Bollart, als de draad van Ariadne, het houvast om te ontsnappen uit het labyrint van isolement.

“Taal is – in zijn specifieke vorm of dialect – de meerpaal van de thuishaven. De betekenisdragende elementen van taal bestonden alvast. Eenieder kan woorden en tekens naar eigen goeddunken rangschikken. Ik hoef dus niet te herverzinnen wat al helder gezegd of geschreven werd. Daarom wendde ik ‘gevonden’ citaten aan van culturele en morele apostelen en voegde er een zinsnede bij, zodat ze in een andere context een nieuw verhaal vertellen”, aldus Marc Pairon.

Blauwe Bollart
Piet Stockmans beschikt als geroutineerd keramist over het meesterschap gevoelens en ritme uit de drukken in een materie die van nature koud en statisch is. Ieder van zijn Bollarts wordt persoonlijk door Stockmans beschreven en krijgt een persoonlijk karakter, alsof het kalligrafische dagboeken zijn. Het specifieke Stockmans-blauw is hierbij symbolisch voor het tastbare van het gemoed, trouw aan elk individu, elke stedeling.

De installatie van diverse kunstuitvoeringen van de Antwerpse Bollart zal deel uitmaken van de inrichting van het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai, waar tussen 1 mei en eind oktober 2010 elk uur zo’n 5000 bezoekers zullen voorbijkomen. De Wereldtentoonstelling opent haar deuren op 1 mei 2010. Er worden zo’n 70 miljoen bezoekers verwacht. Na de Expo 2010 zal de Bollart-installatie opgenomen worden in de permanente collectie van het in China nog op te richten Museum van België en de Europese Unie.

Marc Pairon (°Wilrijk, 1959) liep wegens familiale omstandigheden maar tot zijn vijftiende school en zwierf zijn verdere tienerjaren door Europa. Wanneer hij nu en dan in België was, voorzag hij in zijn levensbehoeften door het verkopen van gestencilde teksten in Antwerpse cafés. Zijn bijzondere stijl trok de aandacht van de entourage van de Pink Poets. In 1981 werd ‘Splinters’, Pairons poëziedebuut gepubliceerd. Ondanks de talrijke lovende kritieken hield Pairon het dichtersleven snel voor bekeken. Hij wendde zijn creatieve begaafdheid nadien vooral aan binnen de economische sector en ontpopte hij zich o.a. tot een notoir expert inzake Belgische Art Deco keramiek. Zo bracht hij in 2006 bracht het drietalig standaardwerk ‘Art Deco Ceramics - Made in Belgium’ uit. Begin 2009 maakte Marc Pairon een opmerkelijke literaire comeback. Hij brak met zijn poëzie zowat alle mogelijke verkoopscijfers en werd de ‘meest gelezen dichter van de Lage Landen’. Van zijn in 2009 gepubliceerde bundels gingen in één jaar tijd meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank. ‘TOP 50 intiemste liefdesverzen!’ behaalde zelfs de 42ste plaats van de boekentop-100 van 2009.

Piet Stockmans (°Leopoldsburg, 1940), Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, is ontegensprekelijk de meest polyvalente Europese keramische kunstenaar van zijn generatie, zowel wat zijn industriële toepassingen als zijn kunstedities betreft. Stockmans’ oeuvre is wereldwijd terug te vinden in de permanente verzameling van vermaarde designmusea en de lijst van internationale bekroningen groeit nog steeds aan. Stockmans was van 1966 tot 1989 ontwerper bij porseleinfabrikant Koninklijke Mosa B.V. te Maastricht. Van 1969 tot 1998 is Piet Stockmans docent Industriële Vormgeving aan de afdeling Productdesign van de Katholieke Hogeschool Limburg te Genk en van 1983 tot 1985 docent keramisch ontwerpen aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Sinds 1989 onderzoekt Stockmans als zelfstandig ontwerper de eigenschappen van verschillende materialen.

Gastvrij Antwerpen: kunstenaars in de bres voor verdraagzaamheid
Nedda en Dr. Hugo Heyrman maken eigen versie van Antwerpse meerpaal voor Wereldexpo in Shanghai

bollart

 

Antwerpen, 25 maart 2010 • Nedda, die vorig jaar de Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving in de wacht sleepte en o.a. het interieur verzorgde van het onderzoekstation Princess Elisabeth op Antarctica, en avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman zijn de eersten die een eigen invulling gegeven hebben aan de Bollart. Dit zit- en rustobject is het eerbetoon dat Patrick Villas bracht aan de stilistische schoonheid van de Antwerpse meerpaal. Deze nieuwe kunstuitgave werd trouwens geselecteerd voor het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai. Daar zullen tot en met oktober 2010 elk uur zo’n 5000 bezoekers voorbijwandelen.

Kunstenaar-designer Patrick Villas ‘herontdekte’ de Antwerpse meerpaal. De benaming Bollart – ‘bollard’ in het Frans en Engels – verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp. Na drie jaar research kunnen nu diverse toepassingen worden gerealiseerd. Door het ontwerp van de oorspronkelijke Antwerpse meerpaal in een hanteerbaar materiaal uit te voeren, blijkt het niet alleen een icoon van verstandhouding te zijn, maar het is tevens een multifunctionele getuigenis: het rustpunt bij uitstek, primair en zonder franjes, nl. een stoel.

“Havens zijn de poorten van de samenleving en meerpalen het symbool van de gastvrijheid. In heel wat bolders, zoals meerpalen in de volksmond genoemd worden, lieten Antwerpenaren en bezoekers door de eeuwen heen allerlei sporen na: graffiti van ontboezemingen. De Antwerpse Bollart staat immers niet voor bekrompenheid, maar voor vooruitgang, wars van taboes: onderling respect, vrije meningsuiting en het kleurrijke van het multiculturele”, aldus Patrick Villas.

Vanuit die optiek gaven zes gerenommeerde Belgische kunstenaars elk hun eigen plastische visie aan de Antwerpse meerpaal. Ze onderstrepen daarmee de symbolische waarde van deze bakens van gastvrijheid aan de oevers van de Schelde. De eerste twee bijzondere Bollarts zijn van de hand van Nedda en Dr. Hugo Heyrman. Binnenkort worden vier andere speciale edities van de Bollart onthuld.

Warmtegevoelig

Nedda accentueert met haar creatie van de Antwerpse Bollart de authentieke aaibaarheidsfactor van de meerpaal: “Elke Bollart draagt een geschiedenis over de geneugten van het bestaan. Wie zoende wie op welke Bollart? Wie wachtte er op een behouden thuiskomst? Wie hoorde er het zinderen van een actieve samenleving?” Nedda maakt die sporen terug zichtbaar door op een monochrome Bollart warmtegevoelige verf aan te brengen die, indien de temperatuur behaaglijk is, de minste aanraking tijdelijk duidelijk visualiseert.

Moleculaire interactie

Met als titel ‘Het geheugen van de Bollart’ heeft Dr. Hugo Heyrman de enorme kracht die een meerpaal uitstraalt in kleur, vorm en betekenis geaccentueerd vanuit de visie van een schilder: "Optisch gezien werkt de grove korrel als een high-tech pointillistisch schilderij. Het is een picturale uitvergroting van materiële moleculaire interacties. De geschiedenis van de materie, verteld door de materie zelf."

De installatie van diverse kunstuitvoeringen van de Antwerpse Bollart zal deel uitmaken van de inrichting van het Belgisch-Europees paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai, De Wereldtentoonstelling opent haar deuren op 1 mei 2010. Er worden zo’n 70 miljoen bezoekers verwacht.

Na de Expo 2010 zal de Bollart-installatie opgenomen worden in de permanente collectie van het in China nog op te richten Museum van België en de Europese Unie.

Nedda studeerde juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Ze werkt voor o.a. Hermès, Puiforcat, Royal Boch, Eternum, Villeroy & Boch, Gense, Carl Mertens en Robbe & Berking. Sedert 2008 werkt ze samen met ontwerper Erik Indekeu. Samen hebben ze o.a. het servies voor het Princess Elisabeth Station op Antarctica ontworpen. Nedda sleepte reeds tal van prijzen in de wacht. In 1997 won ze de Henry van de Velde Award voor Jong Talent, in 2007 werd Nedda uitgeroepen tot ‘Belgisch Designer van het Jaar’ en vorig jaar werd ze al voor de tweede maal genomineerd voor de ‘Talents du Luxe’. Bovendien kreeg ze in januari 2009 de prestigieuze Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving. Sinds 2007 geeft Nedda ook les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Dr. Hugo Heyrman is schilder, filmmaker, internetpionier en doctor in de kunstwetenschappen. In de jaren zestig profileerde hij zich als avant-garde kunstenaar met happenings, acties en conceptuele kunst. Vanaf 1973 legde hij zich toe op de schilderkunst en werd hij laureaat van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst 1974. Dr. Hugo Heyrman maakte meteen indruk met de cyclus 'De kringloop van het straatleven'. Vanuit eenzelfde gezichtspunt schilderde hij een Antwerps straatgezicht op verschillende tijdstippen en in allerlei weersomstandigheden. Het oeuvre van Dr. Hugo Heyrman maakt een statement over de poëtica van de schilderkunst, over een waarnemend denken en over het in vraag stellen van de waarheid van beelden. De recente werken zijn reflecties over hedendaagse kwetsbaarheid. Daarnaast geniet hij met zijn website www.doctorhugo.org wereldfaam in de alternatieve webwereld van jonge digitale kunstenaars.


Tentoonstelling in Designcenter De Winkelhaak

Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling te Shangai wordt de Antwerpse Bollart-installatie tentoongesteld van 7 tot en met 27 mei 2010 in Designcenter De Winkelhaak te Antwerpen.


De Antwerpse Bollart® – niet-commercieel evenement

De initiatiefnemers beogen met de Special Editions van de Antwerpse Bollart het morele en gastvrije platform van de stad Antwerpen te onderlijnen. Eventuele opbrengsten die voortvloeien uit de verkoop van de bijzondere uitgaven zullen integraal aan de ontwerper of een door hem/haar aangeduide instelling toekomen. Verder wordt de editie ondersteund door deelname aan kunstbeurzen en tentoonstellingen.


De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL